«

»

May 01 2012

Има лек за остеоартрозата

Остеоартрозата е дегенеративно ставно заболяване, което причинява болка и намаляване на ставната функция. Тя води постепенно до влошаване качеството на живот, особено когато са засегнати малките стави, например тези на ръцете.

Препаратите, които се използват за лечение, съдържат разтвор на високопречистен хиалуронан (натриев хиалуронат), създаден специално за лечение на остеоартроза на малките стави.

Инжектира се вътреставно, като курсът на лечение включва от една до три инжекции през интервал от една седмица. Положителният ефект на лечението е с продължителност 6 месеца (разбира се, при всеки пациент тази продължителност зависи от общото състояние на организма, етапа на болестта и придружаващите заболявания).

Хиалуронанът играе важна роля за състоянието на ставата

При остеоартрозата се нарушава хомеостазата, а хиалуронанът в ставното пространство е деполимеризиран и фрагментиран. Това отключва каскадна реакция, водеща до увреждане на хрущяла. Курсът на лечение с хиалуронан има следния ефект върху ставата: еластичността на синовиалната течност, намалена вследствие на остеоартрозата, се повишава, което води до възстановяване на нейните лубрикантни, “амортисьорни” и контролиращи движението на клетките свойства. Предпазващият филтър от хиалуронан, покриващ хрущялната повърхност и синовиалната мембрана, нарушен вследствие на остеоартрозата, се възстановява и предпазва тъканите от по-нататъшно увреждане. Възпалението на синовиалната мембрана се редуцира. Комбинацията от тези ефекти, както и възстановяването на продукцията на ендогенен хиалуронан, подобряват хомеостазата в ставата.

При клинично изследване 22 пациенти с остеоартроза на карпометакарпалната става са преминали курс на лечение с 2-3 инжекции от препарата. Те са поставяни през интервал от една седмица. Всички пациенти, участвали в изследването, са имали постоянна болка в продължение на 3 месеца преди началото му. Резултатите показват значително

намаляване на болката

след втората инжекция, което продължава до 12 седмици след приключване на курса. Пациентите също така съобщават и за подобряване на ставната функция и силата на хващане. При друго клинично изследване е доказано, че хиалуронанът намалява значително болката в продължение на шест месеца след лечение при пациенти, страдащи от дископатия. Група от 26 пациенти са третирани инжекционно с хиалуронан, докато контролната група от 50 човека не са били подложени на терапия. Клиничните признаци и симптоми са проследени периодично в продължение на 6 месеца. Броят на пациентите, съобщаващи за болезненост, е проследяван на 3-тия и 6-ия месец след терапията. Установена е значителна разлика в симптоматиката при всяка група в началото на лечението и последващия период, както и между групата с хиалуронан и контролната група. Болката е редуцирана след шестия месец с 81% при групата с хиалуронан, докато редуцирането на този симптом при контролната група е 48%. В допълнение броят на пациентите (73.1%) с подобрена симптоматика в експерименталната група е значително по-висок в сравнение с контролната (36.0%) на шестия месец от терапията.

Какво затруднява смазването на ставите

Синовиалната течност, която е високо еластична, поради съдържанието си на хиалуронова киселина, се намира във всички стави, особено в по-големите, и осигурява нормалното безболково движение в тях, тъй като “смазва” ставите. Тя има трофична и поемаща натоварването функция по отношение на ставния хрущял. При дегенеративните ставни заболявания като остеоартрит, вискоеластичността на ставната течност е значително редуцирана. Това затруднява “смазването” на ставните повърхности, в резултат на което намалява подвижността на засегнатите стави, а движението е съпроводено от болка. Вътреставното инжектиране на високо пречистена хиалуронова киселина възстановява еластичните свойства на синовиалната течност. Това подобрява нейната “смазваща” и трофична функция и намалява механичното обременяване на ставите, което от своя страна води до намаляване на локалната болка и повишава подвижността на ставите. Положителният ефект на един терапевтичен курс е с продължителност няколко месеца.

През последните години най-модерна е хондропротективната терапия – нова тенденция в медицината и особено в ревматологията и ортопедията и затова човечеството в последните 10 години залага на хондропротекцията. Това са хранителни добавки и лекарства, които възстановяват ставния хрущял. На първо място те предпазват ставния хрущял и не позволяват да бъде разрушен. Второто важно нещо е, че

се забавя деструкцията на хрущяла с напредване на възрастта

Протекцията и забавянето са много важни, защото това означава, че бихме могли и без да имаме симптоми, знаейки каква наследственост имаме и познавайки началните симптоми – пукането и леките болки, дискомфорта в ставите, веднага да започнем профилактика, а не да чакаме заболяването да стане хронично. Третото важно нещо е, че препаратите действат върху ензимите, които разграждат хрущяла, т.е. те спират хондродеструктивния им ефект и по този начин също предпазват хрущяла. Използваните за лечение лекарства имат противовъзпалителен, а при по-продължителна употреба и противоболков ефект. Това се дължи на глюкозамина в тях. Повишава се и лубрикацията на ставата – овлажняването, което се дължи на хиалуроновата киселина.

Тази комбинация между глюкозамина и хиалуроновата киселина е перфектна.

Националната здравноосигурителна система поема голяма част от финансовата помощ, а това, което остава да плати пациентът – е приемлива сума. При 99% от случаите тези операции са успешни.

Източник: http://www.blitz.bg/article/14862

Facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>